Lainan hakeminen – Mihin ihmiset hakee eniten lainaa?

Lainan hakeminen on yleinen tapa rahoittaa suuria hankintoja tai kattaa yllättäviä menoja. Lainan käyttötarkoitus vaikuttaa usein siihen, minkä tyyppistä lainaa heti haetaan ja mistä se hankitaan. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mihin ihmiset hakevat eniten lainaa ja mitä vaihtoehtoja lainanhakijoilla on.

Asuntolaina on yleisin lainatyyppi

Suomessa asuntolaina on ylivoimaisesti yleisin lainatyyppi. Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuonna 2023 kotitalouksien asuntolainojen kanta oli noin 108 miljardia euroa. Asuntolainaa haetaan asunnon ostamiseen tai peruskorjaukseen. Lainan määrä voi vaihdella suuresti asunnon hinnan ja lainanhakijan maksukyvyn mukaan.

Kulutusluotot rahoittavat arkea

Kulutusluotot ovat toinen yleinen lainatyyppi. Niitä käytetään tyypillisesti kattamaan yllättäviä menoja, kuten autoremonttia tai kodinkoneiden hankintaa. Kulutusluottojen korot ovat yleensä korkeammat kuin asuntolainojen korot, joten niiden takaisinmaksu on nopeampaa.

Autolainat ja muut lainat

Autolainat ovat tarkoitettu auton hankintaan. Niiden korot ovat tyypillisesti hieman korkeammat kuin asuntolainojen korot, mutta alhaisemmat kuin kulutusluottojen korot. Muita lainatyyppejä ovat esimerkiksi opintolainat ja yrityslaina

Lainanhakijan on tärkeää vertailla vaihtoehtoja

Ennen lainan hakemista on tärkeää vertailla eri lainantarjoajien tarjouksia. Lainan korko, takaisinmaksuaika ja muut ehdot voivat vaihdella paljon eri lainantarjoajien välillä. Lainanvertailupalvelut helpottavat eri lainatarjousten vertailua.

Välittäjät voivat auttaa lainanhaussa

Lainanvälittäjät voivat auttaa lainanhakijoita löytämään itselleen sopivan lainan. Välittäjät tekevät yhteistyötä useiden eri pankkien ja rahoitusyhtiöiden kanssa ja voivat siksi tarjota lainanhakijoille laajan valikoiman lainatarjouksia.

Lainan hakeminen on helppoa

Lainan hakeminen on nykyään helppoa ja nopeaa. Useimmat pankit ja rahoitusyhtiöt tarjoavat mahdollisuuden hakea lainaa verkossa. Lainan hakemiseen tarvitaan yleensä tulo- ja menotiedot sekä tiedot omaisuudesta ja veloista.

Lainan hakeminen on vastuullinen päätös

Lainan hakeminen on vastuullinen päätös. Ennen lainan hakemista on tärkeää varmistaa, että lainan takaisinmaksu on mahdollista. Lainan lykkääntymisestä tai maksamatta jättämisestä voi seurata vakavia seurauksia.

Vastaa